Писане на текстове за сайт, които продават. Бранд съдържание

Един от аспектите на писане на съдържание, което рядко се споменава, е писането на съдържание за марката, което е както SEO полезно, така и привлекателно за вашата целева аудитория.

В тази статия ще разберете защо бранд съдържанието е толкова важно – както и как да подредите правилното послание за подходящата аудитория в точното време.

Писане на текстове за сайт: Какво общо има брандът?

Все повече и повече собственици на бизнеси в България и света искат да поставят „лице” на бизнеса, с който искат да работят или вече го правят. Не е достатъчно просто да насочите трафика към сайта си или да споделите много статии в социалните медии. Трябва да изградите връзка с аудиторията си, която насърчава доверието и ви създава като авторитет във вашата ниша.

 

Добрият SEO копирайтинг включва много повече от просто писане за Google или дори писане за вашата целева аудитория. Това е красив баланс и за двете, и за да го правите ефективно, често трябва да мислите извън кутията.

 

SEO копирайтингът е начин на писане, който е едновременно SEO удобен и говори с вашата аудитория по начин, който я привлича и преобразува. НЕ е средство просто да включите ключови думи и да ударите финалната точка в текста.

 

Всъщност, хората често питат за плътността на ключовите думи, когато става дума класиране нагоре в търсачката, а в действителност, тази метрика почти никога няма значение.

 

Ако наистина споделяте висококачествено, точно и информативно съдържание, което отговаря на въпрос, който може да има вашата аудитория, той вече е на път да бъде SEO-приятелски. След това просто трябва да направите проучване, за да потвърдите, че тези термини имат достатъчен обем на търсене.

 

Съобщението на вашата марка е важен компонент на SEO копирайтинга – често се пренебрегва от копирайтърите, така и от SEO експертите.

И така, как да намерите посланието на вашия бранд?

Създаването на съобщение на марката е важна стъпка още при започването на бизнес, въпреки че много собственици прескочат тази стъпка.

Резултатът често е уебсайт със скучни текстове, което се четат с досада.

Какви са последствията? Е, дори и потенциалните клиенти да стигнат до вашия сайт, те няма да получат солидна представа за какво се отнася сайтът и как може да им бъде полезен. Ако не виждат връзката, няма да се припознаят.

 

За да намерите посланието на даден бизнес, трябва да зададете няколко основни въпроса, които ще ви помогнат да завъртите колелото, когато става дума за разбиране на правилното послание за вашата конкретна аудитория.

 

 1. Какво прави вашата услуга или продукт уникални?

 

Първо, вие трябва да дефинирате какво предлагате, което ви кара да се откроявате от конкуренцията си. Дори и да имат сходни услуги / продукти, вероятно има поне едно нещо, което ви отличава.

Каквото и да е, знаейки какво е това, което ви прави различен ще ви помогне да привлечете точната аудитория.

 

 1. Каква стойност давате на клиентите си?

 

Помислете над стойността, която вашият бизнес предлага.

Много пъти ще откриете, че аудиторията ви не търси непременно повече пари – но много повече от това.

 

 1. Кой е вашият идеален клиент?

 

Когато задавам на клиентите този въпрос, обичайният отговор е нещо като „собственици на малък бизнес“, „специалисти по дигитален маркетинг“ или дори „креативни предприемачи“.

 

Ще ви бъде от полза, ако си зададете следните въпроси:

 

 • Какъв е собственикът на малкия бизнес?
 • Какви са проблемите му?
 • Какви са интересите му?

Колкото повече знаете за него, толкова по-лесно ще бъде да разберете какво иска и как да достигнете до него. Това е информацията, която трябва да включите, когато пишете текста за сайт.

 

 1. Каква е целта ви, когато става въпрос за уебсайта ви?

 

Обикновено целта на уебсайта ви е да насочва реализациите. Но отново, това не е достатъчно конкретно. Трябва да имате план за това как искате потребителите да се ангажират с уебсайта Ви.

 

 • Искате ли да посетят блога ви и да получат повече информация за определена тема?
 • Искате ли да купуват продукти от страницата за продажби?
 • Искате ли да попълнят формуляр за контакт, за да планират безплатна консултация с вас?

Всички тези действия са малко по-различни и затова всеки изисква различен вид съобщение. Идеята за действията, които искате потребителите да предприемат и съобщенията с марката, трябва да работят заедно, за да помогнат реализациите.

 

 1. Какъв е проблемът на вашите продукти, услуги или клиенти?

 

Ако бизнесът ви е да продавате компютри, проблемът не е „Моят клиент се нуждаеше от лаптоп, а сега има такъв.“ По-добър отговор би бил „Моят клиент не е могъл да работи от дома си без лаптоп. Аз бях в състояние да му осигуря един на достъпна цена. ”Вижте как тогава сте разпознали по-специфичен проблем и как сте успели да го решите.

 

 1. Какъв стил / тон се харесва на вашата целева аудитория?

 

Много собственици на бизнес се влияят от маркетинговия жаргон, който виждат онлайн, и го прилагат към собствените си сайтове. Това може да работи за някои фирми, но определено не за всички.

Ако сте отговорили напълно на Въпрос 3, може би вече имате идея за това. Трябва да знаете кой тон и стил се вписват най-добре с вашата аудитория.

 

Тествайте, тествайте и… тествайте!

Важен компонент при писането на текстове е тестване на различни версии и стилове на текста.

Има много начини да направите това, но може би най-известният и най-лесен начин е чрез A / B тестване. С тестването на A / B тествате две (или повече) версии на съдържанието си, за да видите кое е най-добро и ангажиращо.

 

Например, може да имате две почти идентични публикации, но искате да тествате ефективността на две различни заглавия. След това ще разпространявате и двете публикации и ще видите коя има по-добрит резултати (гледайки трафик, реализации, кликвания и т.н.) Резултатите от този тест трябва да ви покажат какви видове заглавия отговарят на аудиторията ви.

 

Можете да правите вариации на почти всичко. Най-често срещаните са:

 

 • Заглавие на страница.
 • Заглавие на публикацията.
 • Дължина на съдържанието.
 • Дизайн на съдържанието.
 • Структура на съдържанието.

Предлагаме да направите само една или две промени, за да можете да определите кой елемент е решаващ фактор за постигане на по-добро или по-лошо съдържание.

 

Ако нямате време за тестване, преди да публикувате съдържанието, винаги можете да правите постепенни редакции с течение на времето и да следите показателите за ефективността.

 

Ако сте в състояние да отговорите на тези въпроси в дълбочина, вие сте на път да създадете сплотено послание на марката.

 

Вашите бранд съобщения са важни

Началната ви страница, целевите страници и дори публикациите в блогове са всички възможности да се свържете с вашата целева аудитория и да предадете за какво всъщност е вашият бизнес.

Ако уеб страниците Ви генерират органичен трафик, но той не конвертира, може би не сте намерили правилното съобщение за аудиторията си.

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг

   Tags: