SEO оптимизация – 7 фактора, които имат значение

SEO оптимизация – научи кои са 7-те фактора, които влияят на твоя сайт през 2018!

SEO оптимизация? Изглежда, че всяка година Google дава предимство на различен рейтинг фактор. Ето какво се случи от 2014 г. насам.
– През 2014 г. HTTPS стана сигнал за класиране.
– През 2015 г. мобилната използваемост стана сигнал за класиране.
– След това, 2016 измести разработката на съдържание, докато RankBrain се появи е на сцената.
– И през 2017 г. имаше по-значително натискане за повече уебсайтове на HTTPS.
Сега, през 2018 г., скоростта на мобилната страница изглежда да бъде следващият голям фактор, над който да се съсредоточим.

Но с над 1 милиард уеб сайтове днес, как да се направи така, че точно нашият да изпъкне?

Едно нещо, което знам със сигурност, е, че всички тези фактори са оформени така, че да създадат по-добро потребителско изживяване.

Добра новина: Сигналите за класиране ще продължат да се адаптират към потребителя.

Това означава, че с малко творчество и SEO умения, е напълно възможно да се класирате добре през 2018 година.

Докато класовите сигнали далеч не са ограничени само до 7, факторите, подчертани в този пост, са тези, които считаме за най-важни през тази година.

1. Публикувайте висококачествено съдържание

Качеството на уебсайта и съдържанието на блог е от решаващо значение за 2018 г. И ако се съмнявате можем да ви кажем, че съдържанието все още е цар.
Както посочи Ранд Фикин, съдържанието, което е оптимизирано за ключови думи, все още притежава ценна мощ за SEO оптимизация.

Съдържанието ви трябва да предоставя ценна информация. Създаването на страници без  стойност може да се обърне срещу вас, благодарение на актуализациите на Panda и Fred алгоритъма.

Дори големи имена като Еbay и Apple страдат от това.
Висококачественото съдържание означава: създаване на страници, които увеличават времето прекарано на страницата, намаляват степента на отпадане и предоставят полезно съдържание за потребителя.

Висококачествените страници трябва да обхванат следните области, за да увеличат присъствието си в SERP:

1.1 Намерение за търсене

Познаването на намерението за търсене на потребителите е от съществено значение за създаването на страници, които управляват органичния трафик.
CoSchedule е отчел ръст от 594% в трафика, преструктурирайки стратегията си за SEO съдържание, за да бъде по-добре съобразена с целта на търсещия.
А Google дори е актуализирал резултатите от търсенето с нов функционален фрагмент, предназначен за запитвания “с много интереси”.
За да разберете какви са намеренията на вашите целеви потребители, трябва да се потопите в Google Анализ, за да видите какво търсят потребителите.
Отчетите като търсене в сайта и поток от потребители могат да ви дадат представа за това, което търсят вашите клиенти.

1.2 Проучване на ключови думи

За разлика от традиционните изследвания на ключови думи, днес ключовите думи служат като пътна карта за създаване на съдържание.
Чрез проучване на конкуренти и извличане на данни можете да откриете ключови думи, които имат среден обем на търсене, но висок процент на кликване за вашата аудитория.
Например проучване на Google установи, че заявките за търсене на мобилни устройства, като “марки като” и “магазини като”, са се увеличили с 60% през последните две години. Това проучване обяснява необходимостта от адаптиране на стратегията Ви за ключови думи за мобилния потребител.

1.3. Гласово търсене

Според Google 72 % от хората, които притежават гласово активиран говорител казват, че устройствата им често се използват като част от ежедневието им.
Очевидно е, че от нарастването на асистентите на AI, като Сири, Алекса и Кортона, се задава и нов начин на търсене.

1.4. Rich Snippets

Структурният фрагмент използва схема за маркиране на текста и данните ви, за да се вижда по-добре в резултатите от търсенето с Google.
Той може да увеличи честотата на кликване и да намали степента на отпадане, защото дава на потребителите по-голяма представа за съдържанието ви, преди да кликнат върху него.

2. Направете вашия сайт Mobile-Friendly / удобен за мобилни устройства

В ерата на индекса за мобилни устройства, мобилният уебсайт е жизнената сила на вашето съществуване в SERP. За да се класирате добре, следвайте указанията на Google и се уверете, че съдържанието ви е еднакво, както на на настолния ви компютър, така и на мобилния ви телефон.
Всеки път, когато можете да улесните търсачката да подобри резултатите си, направете го!

3. Създайте защитен уеб сайт (HTTPS)

Преди почти година, д-р Пийт Дж. Майърс написа, че 30% от резултатите от 1-ва страница на Google използват HTTPS.
Докато превключването към HTTPS не е задължително да навреди на уебсайта Ви, има няколко промени, откакто Google обяви за първи път HTTPS като сигнал за класиране през 2014 г.
През 2017 г. Google обяви, че неговият браузър Chrome (който се използва от 45% от нас) ще започне да сигнализира за локалните сайтове като “несигурен” в лентата с URL адреси, когато не са HTTPS. Затова обърнете внимание на този “дребен детайл”.

4. Подобрете практическата работа на потребителите

Потребителският опит (UX) оказва влияние върху SEO.
Всъщност 38% от хората ще спрат да се занимават с уебсайт, ако съдържанието и оформлението не са привлекателни.

Главният управител на Main Street, дигитална маркетингова агенция, е увеличил с 66% броя на показванията на страниците на своите адвокатски профили, като актуализира съдържанието и оптимизира бутоните с подканваща фраза.
И, Ezoic видял 186% увеличение на приходите на 1000 посетители, след като създава по-добра UX.

Търсачките разглеждат времето на задържане като сигнал, за да видят колко време потребителят е отделил на даден сайт, преди да кликне върху бутона за връщане, за да се върне към резултатите от търсенето.

5. Оптимизирайте скоростта на страницата си

И накрая, скоростта на страницата официално е фактор за мобилно класиране на Google.
Колкото по-бавно се зареждат вашите сайтове, толкова повече посетители и приходи ще загубите.

За Amazon, само една секунда може да му струва $ 1,6 млрд. всяка година. А “The Telegraph”, британска публикация, установи, че забавянето с четири секунди намалява броя на разгледаните страници с 11,02%.
Има налични инструменти за тестване на средната скорост на страницата на уебсайта, но затова ще прочетете в някоя от нашите статии.

6. On Page SEO

Mockingbird е видял 62% увеличение на органичния трафик чрез просто актуализиране на маркерите H1. Струва си нали?

Оптимизирането на уебсайта Ви може да помогне на съществуващото ви висококачествено съдържание да се намери по-бързо от търсачките и потребителите.
За факторите, които влияят на On Page SEO можете да прочетете тук.

7. Спечелете подходящи и авторитетни обратни линкове

Връзките ще продължат да бъдат един от водещите компоненти на SEO, ако искате да се класирате добре през 2018 година.
Игнорирайте тези, които казват, че можете да постигнете успех без препратки.
Ето и някои от обратните линкове, с които можете да се снабдите:

Клиентски проучвания: Те са споделени от клиента и могат да включват вълнуваща информация за това как те са постигнали своите резултати, което може да помогне на другите.

Експертни обсъждания: Понякога те могат да бъдат преувеличени, затова се фокусирайте върху ценна информация, която не се намира никъде другаде.
Infographics: Те все още се споделят онлайн и са чудесен начин да се осигури хубав изглед на данни за конкретна тема.

Проучвания в индустрията: Много издатели правят годишни проучвания на индустрията, които са станали добре известни (и добре цитирани). Докладите на Content Marketing Institute за B2C и B2B съдържание са често свързани с други издатели и писатели, които искат да илюстрират своите гледни точки.
Безплатно съдържание или инструменти: Това може да включва съдържание в дългосрочен план, като например електронни книги или полезни инструменти като тестове и персонализирани отчети, които дават на потребителите полезна информация, която преди това не са знаели.

Добър пример за безплатни инструменти са всички калкулатори на сайта на Дейв Рамзи.
Докато препратките могат да загубят стойността си през следващите няколко десетилетия, те все още са активен сигнал за класиране.

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг

   Tags: