Видео във фейсбук – как ще ви помогне за бизнеса?

В предишната статия ви описахме основните промени в алгорътъма на Фейсбук и сега започваме с първата от 7 стъпки за повишаване на органичния трафик на страницата, а именно видеото във Facebook и ролята му за вашия бизнес

 1. Започнете да създавате видео съдържание

Някои проучвания на Facebook показват, че видеосъдържанието води до по-висока ангажираност и взаимодействие, в сравнение с всички останали видове съдържание. Видеоклиповете могат да Ви помогнат да увеличите органичния си reach, задържайки погледа на потребителя на страницата и провокирайки дискусии.

Видеосъдържанието може да работи успешно в редица направления, като например:

 • Лидерство в сформирането на мнения
 • Фирмена култура
 • Продуктови демонстрации
 • Развлекателни видеа
 • Образователни видеа
 • Отзиви / Препоръки
 • Фирмени ценности

 

Компанията Dove, например, доказа силата на създаването на видео съдържание, което е автентично и откровено, и в същото време е обвързано с организационните ценности.

Според скорошно проучване на изданието Harvard Business Review, потребителите, които са напълно „свързани” емоционално с една марка, са склонни да харчат средно 2 пъти повече от клиентите, които са просто “много доволни”.

Именно по тази причина кампанията #ChooseBeautiful на Dove е изцяло замислена около емоционалната връзка на потребителите. Във видеото по-долу, група жени са изправени пред избор през коя врата да минат, тази с надпис „средно хубава“ или с надпис „хубава“:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=149&v=7DdM-4siaQw

Без да бъдат показани каквито и да е продукти на Dove, видеото се фокусира върху желанието на компанията да помогне и да окрили жените.

Този фокус насърчава по-дълбоката връзка с бранда и е отличен пример за видео съдържание, което се свързва с потребителите.

Независимо от избрания тон и стил на съдържанието, имайте предвид следните съвети, когато създавате следащата си видео кампания:

Използвайте субтитри. 85% от видеата във Facebook се гледат без включен звук, заради настройките по подразбиране.

Добавянето на субтитри улеснява потребителското преживяване и гарантира, че вашето съобщение е предадено.

Най-важното в началото. Първите секунди от видеоклипа Ви са най-ценни. Когато представите най-важните послания в началото, ще привлечете внимание и ще предизвикате зрителите да изгледат видеото до края.

Бъдете отворени за промяна. Има много променливи при създаването на видео съдържание. Дължината на клипа, темата, видео инструментите, текст, тон и т.н. Променяйки се, можете да стигнете до варианта, който работи най-добре за Вас.

Относно финансирането на кампанията, без значение от важността на видеото, не е необходимо да залагате голям бюджет за създаване на продукция с високо качество.

От SEMrush.com например са свършили отлична работа на страницата си във Facebook. Във видео за 10-годишнината на компанията те представят по информативен начин фирмените ценности, отзивите на техни потребители и включват развлекателна част.

Има редица начини за създаване на завладяващо видео съдържание, без да се залага голям бюджет. Друг отличен пример за достъпно и отличително видео съдържание е Facebook Live.

Марк Зукърбърг наблегна  на предимствата на видеото на живо в неотдавнашното си изявление, като заяви, че “видеоклиповете на живо често водят до дискусии между зрителите във Facebook – те дори получават средно 6 пъти повече взаимодействия, спрямо обикновените видеоклипове”.

Facebook Live отбеляза две години от създаването си през април 2018 г., а статистиката показва, че средният брой видеоклипове на живо на ден се е удвоявал всяка година.

Освен това, тези видеоклипове се наблюдават 3 пъти по-дълго, отколкото предварително записаните видеоклипове, позволявайки потребителите да се ангажират с представяните продукти и услуги в реално време.

Можете да използвате Facebook Live за популяризиране на предстоящи събития, за заснемане на моменти зад кулисите, за изразяване на автентичност или за придаване на човешки качества на марката си по неформален начин.

Когато създавате видеоклип на живо, вдигнете завесата, за да покажете човешката страна на бизнеса си – това е нещо, което се цени много.

В допълнение, видеоклиповете на живо генерират известия до всички ваши последователи в реално време, т.е. започвате да изпъквате в момента, в който започне стриймингът.

Можете също така да използвате Facebook Live, за да убедите потенциалните клиенти да инвестират във вашите продукти и услуги.

Tough Mudder (известна в няколко държави поредица от състезания, в което участниците преминават през множество препятствия – бел.ред.) е отличен пример за бизнес, който използва Facebook Live, за да разсее страховете на нерешителните потребители и да предизвика интерес.

Те отчитат именно несигурността на потенциалните участници от това какво да очакват, като основна пречка да се запишат. Като решение на това, те пускат видео на живо с треньор на Tough Mudder, който води курс на обучение за участниците.

Показвайки на потенциалните участници какво точно да очакват, те успяват да накарат хората да се запишат, като същевременно увеличават ентусиазма на тези, които са вече част от шоуто.

С над 53 000 показвания към днешна дата, техният видеоклип на живо е пример за креативен начин за предизвикване на интерес и насърчаване на участие.

Преминете към стъпка 2

Направете запитване

  Абонирайте се за полезно съдържание

  Качваме полезни статии в нашия блог, всеки месец…по много

   Изберете съдържание, коeто да ви изпращаме:
   SEOДигитални стратегииСоциални мрежиGoogle Ads
   Уеб сайтКопирайтингУвеличаване на конверсииE-mail маркетинг

   Tags: